Agilitykoulutusohjaajat

VESA
VESA

Olen Vesa Naukkarinen Järvenpäästä. Olen harrastanut agilitya vuodesta 2011 ja alusta alkaen Heiluhäntien jäsenenä. Ensimmäinen agilitykoirani oli irlanninsetterimme Miina. Miina joutui jättämään lajin heti kisauran alettua, kun siltä löytyi synnynnäinen välilevyn rappeutuma. Seuraavaksi kisaurani jatkui vanhimman setterimme Pommin kanssa. Pommin oli vaimoni Päivi kouluttanut ja vienyt jo kisatasolle kolme ja syksyllä 2012 sain Pommin omaksi harrastuskumppanikseni. Pommi jäi kesällä 2014 eläkkeelle reilun 9 vuoden iässä agilityn SM-kisoissa. Nyt harrastus jatkuu 2013 syntyneen bordercollie Ruutin kanssa. 2016 keväällä Ruutikin nousi kolmannelle kisatasolle.

Kouluttamisen aloitin toukokuussa 2014. Kouluttamisessa pyrin hakemaan ohjaajille päättäväistä tekemisen meininkiä rennossa ilmapiirissä perustaitoja unohtamatta. Mottoni voisi olla: ” Harrastuksessa pitää olla hauskaa niin koirilla kuin ohjaajillakin – jo pelkästään yhdessä olemisen vuoksi!”

 

TERO                                                                                                                                        mocca2

Aloitin koiraharrastukseni Heiluhäntien pentukurssilla ensimmäisen koirani, stabyhoun Pepin, kanssa kesällä 2012. Agilityn aloitimme keväällä 2013 ja Heiluhäntien agitreeneissä olemme käyneet samasta kesästä lähtien. Kisaamisen aloitimme kevättalvesta 2014 ja aika pian selvisi, että haasteemme ovat Pepin innostuksen ja vauhdin löytämisessä. Minua taas agility-kärpänen oli puraissut pahan kerran ja koska suunnitelmissa oli joka tapauksessa toisen koiran hankinta, oli rotuvalinta helppo.

Niinpä Pepin lisäksi minulla on harrastuskaverina nykyisin myös tammikuussa 2014 syntynyt bordercollie Mocca. Moccan kanssa olemme kisanneet syksystä 2015 asti ja alusta saakka on ollut selvää, että ainakaan koiran vauhdin ja innon puutteesta ei tule etenemisemme jäämään kiinni. Työtä tehdään enemmänkin sen kanssa, että saadaan pakka pysymään kasassa lähdöstä maaliin saakka. Pepin kanssa toki treenaan ja kisaan edelleen, mutta hieman satunnaisemmin kuin Moccan kanssa. Sen verran vauhtia on Pepistäkin saatu kaivettua, että kesällä 2015 nousimme kolmosluokkaan. Siellä emme ole vielä aivan ihanneaikoihin päässeet.

Olen toiminut seurassamme agilitykouluttajana keväästä 2014 lähtien. Koulutuksissa pyrin kiinnittämään huomiota perusteiden huolelliseen opettamiseen ja vahvistamiseen myös edistyneemmillä koirakoilla sekä ennen kaikkea koiran ja ohjaajan yhteisen sävelen löytämiseen ja tekemisen ilon ylläpitämiseen.

IINA

Iina

Vuonna 2006 aloitin treenaamisen Heiluhännissä tokon merkeissä stabyhoun Kodan kanssa ja alkutalvesta 2007 myös stabi Luna aloitti tokotreenit. Agility tuli mukaan kuvioihin vuonna 2008 ja harrastus vei minut ja Lunan täysin mukanaan. Valitettavasti Lunalle tuli alkuvuodesta 2013 välilevynpullistuma lannerankaan ja niin yhteinen kilpailu- ja harrastusuramme jäi agilityn osalta siihen. Lunan kanssa ehdimme kilpailla tiemme 3-luokkaan saakka ja kesällä 2013 olisimme päässeet osallistumaan agilityn SM-kilpailuihin, jos selkä ei olisi pettänyt ennen sitä. Kotona oli samaan aikaan kasvamassa marraskuussa 2012 syntynyt bc-pentu Kron, joka toimii nykyään harrastus- ja kisakaverinani niin agissa kuin tokossakin. Käymme myös paimentamassa lampaita aina sopivan ajan tullen. Kronilla on tällä hetkellä kasassa kaksi AVO1 tulosta tokosta. Agissa kilpailemme 3-luokassa, jossa olemme saavuttaneet kaksi hyppy- ja agility sertiä. Olemme myös edustaneet Heiluhäntiä agin piirimestaruus ja SM-joukkueissa. Vuonna 2015  Heiluhäntien joukkue saavutti piirimestaruus hopeaa ja vuonna 2016 joukkueemme voitti kultaa! Tavoitteet ovat korkeallla Kronin kanssa, varsinkin agilityssa. Kiire ei ole, aika näyttää miten ja milloin ne saavutetaan.

Olen kouluttanut seurassamme aikaisemmin myös tokoa, mutta lopetin tokokoulutukset tyttäreni syntymän myötä ja painotin harrastukseni agilityn puolelle. Tokosta kävin koulutusohjaajakurssin vuonna 2008 ja agilitysta vuonna 2010, vuonna 2016 kävin myös agility koetoimitsijakurssin. Koulutettavilta toivon oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta treenaamiseen varsinaisten koulutusten ulkopuolella. Kun koira on hyvin hanskassa, helposti motivoitavissa ja palkattavissa, on treenaminen palkitsevampaa niin koiralle kuin ohjaajallekin.

RIIKKA

Olen harrastanut agilitya vuodesta 1988 lähtien. Ensimmäinen treeni/kisakaverini oli kääpiösnautseri Piki.  Tällä hetkellä kotoa löytyy kolme koiraa. Australianpaimenkoira Ville (maxi-3), bordercollie Räppi (maxi-3) ja kääpiösnautseri Rokki (ei kisaa vielä). Ville on jo ”eläkkeellä” eli kisaa startin silloin tällöin. Räpin kanssa kisaan ja treenaan aktiivisesti. Rokin kanssa aloitin aktiivitreenauksen syksyllä 2014 Rokin ollessa vuoden ikäinen.

Olen kouluttanut agilitya Heiluhännissä jo silloin joskus aikanaan kun ensimmäiset esteet on hankittu ja vuoden 2014 aikana palaillut takaisin kouluttajavahvuuteen.

Kouluttajana olen ehkä ”hieman” nipo. Mutta haluan, että koiralle opetetaan perusasiat kunnolla ja keskitytään siihen mitä ollaan tekemässä 🙂

ESSI

IMG_2071

Aloitin Koirakerho Heiluhännissä tokon treenaamisen vuonna 2007 ensimmäisen koirani, sk.collien Vennin kanssa. Agilityn alkeiskurssille menimme vuonna 2008. Siitä lähtien olen ollut aktiivisesti lajin parissa. Venni kilpaili agilityssä maksi3 -luokassa ja tokossa sillä on oikeus kilpailla voittajaluokassa. Parhaimpia saavutuksiani Vennin kanssa oli agilityn nuorten avoimien SM-kisojen voitto vuonna 2011. Toinen koirani malinois Profi kilpaili myös maksi3 -luokassa ja tokossa silläkin on oikeus voittajaluokaan. Profi on saavuttanut agilityssä vuonna 2017 Suomen Agilityvalion arvon (näyttelytulos puuttuu). Lisäksi olemme osallistuneet SM-kilpailuihin sekä EO- ja MM- karsintoihin vuonna 2017. Myös ulkomailla kisaamisesta on kokemusta. Olemme edustaneet Profin kanssa Heiluhäntiä agilityn piirinmestaruus- ja SM-joukkueissa. Vuonna 2015 Heiluhäntien joukkue saavutti piirimestaruus hopeaa ja vuonna 2016 joukkueemme voitti kultaa! Vuonna 2017 Heiluhäntien joukkue oli upeasti Suomenmestaruuskilpailuissa sijalla 5/84.

Agilityssa olen kilpaillut ja kilpailen useiden eri lainakoirien kanssa. Jackrusselinterrieri Vivin kanssa keräsimme vuonna 2013 SM-kisoihin pääsyyn oikeuttavat nollatulokset ja osallistuimme näin kyseisen vuoden SM-kilpailuihin. Vuonna 2014 lainakoiraksi sain maksi3- luokassa kisaavan bordercollie Saanan. Saanan kanssa osallistuimme myös vuoden 2015 ja 2017 SM-kisoihin. Lisäksi Saana on ollut Heiluhäntien joukkueissa kanssani. Tällä hetkellä lainakoirinani ovat malinois Aina ja sk. collie Sophie. Lisäksi vuosien varrella olen kisannut useiden muidenkin koirien kanssa.

Olen suorittanut agility- ja tokokoulutusohjaajakurssit. Heiluhännissä olen toiminut tokon koulutusohjaajana vuodesta 2009 lähtien ja agilityn koulutusohjaajana vuodesta 2010 alkaen. Nykyisin olen keskittynyt agilityn kouluttamiseen. Agiltyn koetoimitsijakurssin suoritin vuonna 2016. Omia agilitytaitojani ylläpidän käymällä aktiivisesti ulkopuolisten kouluttajien opeissa sekä hankkimalla itse tietoa ja seuraamalla agilityn kehitystä.

JENNI                                                                                                                       Laulu ja Jenni_

Olen yksi Koirakerho Heiluhännät ry:n perustajajäsenistä eli olen ollut seuran hallituksen jäsen jo lähes 20 vuotta, vuodesta 1996. Nykyisin toimin seuran varapuheenjohtajana ja agilitykoulutusohjaajana. Vuosina 2002-2008 toimin myös tottelevaisuuskoulutusohjaajana, mutta vuonna 2008 siirryin kokonaan agilitypuolelle kouluttamaan.

Kasvatan samojedinkoiria pienimuotoisesti kennelnimellä Otimis ja agilityn ohella harrastan koirieni kanssa näyttelyissä käymistä ja koiravaljakkoajoa. Minulla on nyt kolmas kisakoira agilityssa, samojedinkoira Iiris (MAXI1), jonka kanssa kisaura on vasta aluillaan, kun sekä koira että ohjaaja ovat vuorovuosina olleet mammalomilla. Tavoitteena on keretä hieman kisailemaan tässä välissä, ennen kuin koira menee taas mammalomalle vuoden 2016 alussa. Nämä pitkät treenitauot viime vuosina ovat tietysti vaikeuttaneet edistymistämme, mutta intohimo lajiin on säilynyt vahvana.

Pidän tärkeänä, että koiran ja ohjaajan yhteistyö pelaa hyvin. Pyrin siihen, että koulutettavat onnistuisivat ns. ylittämään itsensä treeneissä ja että niitä onnistumisen tunteita tulee joka treenikerta, jotta motivaatio treenaamiseen säilyy.

JAANA

Olen Jaana ja minulla on kaksi koiraa, walesinspringerspanieli Muru  (pikkumaxi 3) ja australianpaimenkoira Malla (pikkumaxi 1). Murun kanssakuvaa
aloitin agilityn vuonna 2013, koska halusin aktiiviselle koiralle jonkun kivan harrastuksen, josta molemmat tykkäisivät. Muru onkin ollut hyvä
opastaja lajin pariin, jossa on varmasti aina uutta opittavaa. Murun edistymisen myötä ymmärsin, miten tärkeää on alkuvaiheessa opettaa
perusteet kunnolla koiralle ja sen oivalluksen myötä päädyin hankkimaan Mallan, jonka kanssa alkeita ryhdyttiin harjoittelemaan
pennusta asti.

Olen suorittanut agilityliiton koulutusohjaaja kurssin ja koen kouluttamisen todella palkitsevana. Siinä oppii valtavasti myös itse.
On hienoa nähdä, kun koirakossa syttyy yhdessä tekemisen ilo ja innostus lajiin!